ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ

ψαριαΗ Λέρος είναι κατά κανόνα νησί ψαράδων οπότε το κυριότερο προϊόν ης Λέρου είναι τα Ψάρια. Καθημερινά φορτηγά μεταφέρουν τόνους από ψάρια με τα οχηματαγωγά πλοία στην κεντρική ψαρόσκαλα του Πειραιά στο Κερατσίνι. Το χειμώνα με τις τράτες εκατοντάδες τόνοι από μαρίδα και γόπα ψαρεύονται στα νερά τις Λέρου. Το Καλοκαίρι είναι η εποχή της παλαμίδας του κολιού και της σαρδέλας καθώς και ψάρια πρώτης κατηγορίας όπως οι Συναγρίδες, τα Λυθρίνια και τα φαγκριά, Β κατηγορίας όπως Μελανούρια, Αστακοί, Ξιφίες, Καλαμάρια κλπ.

Λόγω της μεγάλης ποσότητας ψαριών τα παλαιότερα χρόνια οι Λεριοί δεν μπορούσαν να πουλήσουν τα ψάρια τους έξω από το νησί γιατί δεν υπήρχαν τα σύγχρονα μέσα όπως τα οχηματαγωγά, ο πάγος, οι νταλίκες έτσι πολλά ψάρια τα πάστωναν. Έτσι έγινε το παραδοσιακό προϊόν της Λέρου ο παστός Κολιός, ένας από τους καλύτερους μεζέδες για ούζο που πάει επίσης με φασολάδα, φακές και σαλάτα.

τυριαΈνα άλλο παραδοσιακό προϊόν της Λέρου είναι η Μυτζήθρα που γίνεται φρέσκια η ξερή καλυμμένη με την περίφημη τυριά ένα μίγμα από μούστο, λάδι και θυμάρι που της δίνη μια υπέροχη γεύση. Η Λέριικια μυτζήθρα είναι ότι πρέπει η να τη φάτε με παξιμάδι λάδι και ντομάτα η να την τρίψετε στα μακαρόνια. Αλλά τυριά είναι το Λαδότυρο και το κρασότυρο. Όλα τα τυρια και τα παστά θα τα βρειτε στα σουπερμαρκετ του νησιού καθώς και Λέρικο Θυμάρι.

πουγκακιαΗ Λέρος εχει επισης μεγάλη παράδοση στα γλυκά όπως τα πουγκάκια, με γέμιση πικραμύγδαλου, τα ξεροτήγανα , οι σβιγγοι και η Λέρικες τυρόπιτες με μυτζήθρα. Θα βρειτε παραδοσιακα γλυκά Λέρου στην αγία Μαρίνα στο Παραδοσιακό της Νίκης Καρπαθάκη.
Το καλοκαιρι στι Λέρο θα βρειτε πολλά οποροκηπευτικά και φρουτα, τα πιο γνωστα είναι τα αγγουράκια Λέρου, σταφύλια, ντομάτες, σύκα, φραγκόσυκα και Γκαβαφες.
Δοκιμάστε επίσης το τοπικό αναψυκτικό σουμάδα που γίνεται από πικραμύγδαλο 

λερικες λιχουδιες

leros