Λέρος Αξιοθέατα

Μουσεία

Αρχαιολογικό Μουσείο: Λειτουργεί στην Αγία Μαρίνα και περιλαμβάνει επιγραφές, μικρά αρχαία χρηστικά αντικείμενα.

Εκκλησιαστικό Μουσείο: Βρίσκεται στο Κάστρο της Παναγίας και περιλαμβάνει άμφια, εικόνες, σκεύη, βιβλία, ξυλόγλυπτα και άλλα ιερά αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας

Μουσείο Μπελλένη: Στεγάζεται στον περίφημο πύργο Μπελλένη, στα Άλιντα, ένα από τα ωραιότερα αρχοντικά της χώρας μας χτισμένο το 1925-26 με τα πιο ακριβά υλικά από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ανήκει στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Λέρου και περιλαμβάνει:

α) Το Ιστορικό Μουσείο Εμμανουήλ Ήσυχου με συλλογές που αφορούν την ιστορία του νησιού όπως, χάρτες, φωτογραφίες, πορτραίτα, έντυπο υλικό κ.α.

β) Το Λαογραφικό Μουσείο το οποίο συγκεντρώνει παλιά αντικείμενα που αφορούν τη ζωή και την λαϊκή παράδοση της Λέρου, όπως: εργόχειρα, σκεύη, έπιπλα, ενδυμασίες, μουσικά όργανα, ξυλόγλυπτα κ.α.

γ) Το Μουσείο Τύπου με παλιά τυπογραφικά μηχανήματα και έντυπα που δείχνουν την εξελικτική πορεία της Τυπογραφίας και του ελληνικού τύπου από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα.

Τα Αρχοντικά Κανδιόγλου και Αντωνέλλου: Βρίσκονται στον Πλάτανο και λειτουργούν ως μουσεία λαϊκής τέχνης και ιστορίας του νησιού. Εκτίθενται παραδοσιακά αντικείμενα, ιστορικό αρχείο και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

δ) Το Πολεμικό μουσείο , βρίσκεται στην Μερκιά μεσα σε ενα τούνελ απο τον και ρο του πολέμου, στο τουνελ θα βρειτε κειμηλια και αντικειμενα απο τη μαχη της Λέρου στον Β παγκοσμιο πόλεμο.

Βιβλιοθήκες
Δημοτική Βιβλιοθήκη: Στεγάζεται στο διατηρητέο νεοκλασικό κτίριο του Δημοτικού Μεγάρου στην κεντρική πλατεία του Πλατάνου. Λειτουργεί σαν δανειστική και περιλαμβάνει πολλά και σπάνια χειρόγραφα, κώδικες και βιβλία καθώς και ιστορικό αρχείο.

Αρχαία μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι
Πλάτανος-Αγία Μαρίνα-Παντέλι: Φρούριο Μπρούζι ρωμαϊκής τεχνοτροπίας πάνω στα λείψανα αρχαίας πόλης βρίσκεται στην είσοδο του λιμανιού της Αγίας Μαρίνας.

Λακκί: Το Μνημείο στην παραλία θυμίζει την καταβύθιση του ελληνικού αντιτορπιλικού "Βασίλισσα Όλγα"
κατά την επιδρομή της γερμανικής αεροπορίας στις 26 Σεπτεμβρίου 1943.

Παρθένι: Τα ερείπια του ναού της Άρτεμης (πιθανολογείται), σε υψωματάκι κοντά στο αεροδρόμιο, όπου και ναΐσκος, που αναφέρεται σε φιλολογικές και επιγραφικές μαρτυρίες. Εδώ βρέθηκαν στήλες Ελληνιστικής Εποχής.

Κάστρα

Σε περίοπτη θέση στα ανατολικά της πόλης στη γυμνή κορυφή του λόφου Απιτύκι, σε ύψος 300 μ., βρίσκεται χτισμένο το Κάστρο της Λέρου, το κάστρο της Παναγίας. Είναι χτισμένο στα μέσα των Βυζαντινών χρόνων πάνω σε ερείπια αρχαίου οχυρού της Λέρου. Ανασκαφές εδώ έφεραν στο φως αρχαίο τάφο του 7ου π.Χ. αιώνα.
Το κάστρο προστάτευε τον πληθυσμό που οχυρωνόταν στο εσωτερικό του σε περιπτώσεις πειρατικών και ληστρικών επιδρομών. Σε περιόδους ειρήνης και ησυχίας οι κάτοικοι ζούσαν στα γύρω σπίτια, από τα οποία σήμερα βλέπουμε ερείπια περίπου 180 παλιών κατοικιών. Μέσα στο κάστρο βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγιάς Κυράς (1300), με όμορφες αγιογραφίες, αρχαιολογική και βυζαντινή-εκκλησιαστική συλλογή-εικόνες, χειρόγραφα, κολυμπήθρα, επιτάφιο. Για την εικόνα της Παναγίας οι θρύλοι και οι λαϊκές παραδόσεις δεν έχουν τέλος.

Μονές και Εκκλησίες

Παλιές και αξιόλογες είναι οι Εκκλησίες του Χριστού και του Σταυρού στην περιοχή του Πλατάνου αλλά μεγαλύτερο ιστορικό ενδιαφέρον έχει η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής που ήταν η παλιά Μητρόπολη του νησιού.
Στο Λακκί βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, από τις αξιολογότερες στα Δωδεκάνησα,
με υπέροχα ψηφιδωτά του 11ου αιώνα.
Στην ευρύτερη περιοχή στο Παρθένι βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (10ο μ.Χ.) χτισμένη με αρχαία υλικά, πιθανώς από ερείπια του ναού της Άρτεμης.
Σε παραθαλάσσια θέση στα βόρεια, βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Κιουράς ή Ματρώνας, που αξίζει κανείς να γνωρίσει από κοντά για τις ωραίες της αγιογραφίες, φτιαγμένες από πολιτικούς κρατούμενους της περιόδου της δικτατορίας 1967-1974 και για τις παλιές εικόνες της.
Μετά την Κόκκαλη σε μικρή απόσταση βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Ισιδώρου, κτισμένο πάνω σε βράχο μέσα στη θάλασσα. Με τη στεριά το ενώνει μια στενή, τεχνητή, τσιμεντένια λωρίδα, μήκους 50 μέτρων. Στο βυθό δίπλα στο βράχο που φιλοξενεί το εκκλησάκι, διακρίνονται λείψανα αρχαίου ναού.
Νοτιότερα, στη συνέχεια του παραλιακού δρόμου, αφού προσπεράσουμε τη Γούρνα, κοντά στη θέση Δρυμώνα υπάρχει το εκκλησάκι της Παναγίας της Γουρλομάτας με αξιόλογες αγιογραφίες, που χτίστηκε τον 14ο αιώνα με υλικά από ερειπωμένο κτίσμα της αρχαίας εποχής.

Κοντά στον οικισμό του Ξηρόκαμπου βρίσκεται το γραφικό εκκλησάκι της Παναγίας της Καβουράδαινας, που θεωρείται από τα ομορφότερα του νησιού. Είναι χτισμένο πάνω στα βράχια της ακτής, σε θέση όπου κατά την παράδοση, ένας ψαράς που έψαχνε για καβούρια, βρήκε μέσα σε σχισμή την εικόνα της Παναγίας.
Στο δυσπρόσιτο εκκλησάκι οδηγούν πολλά σκαλοπάτια ανάμεσα στα βράχια.

leros