λερος

Λέρος πληροφορίες για το αεροδρόμιο του νησιού

Αεροδρομιο ΛέρουΤο Αεροδρόμιο της Λέρου (Κωδικός ΙΑΤΑ – LRS) βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού στη θέση Παρθένη. Η λειτουργία του άρχισε το 1984, και ειναι για μικρά αεροπλάνα της  με 50 θέσεις περίπου.Η αεροπορική εταιρία που εξυπηρετή το νησί ειναι η Ολυμπιακή.

Συνήθως η Ολυμπιακή κλείνει 25 θέσεις για κάθε πτήση και εξαρτάτε απο τον πιλότο και τους ανέμους εάν θα μπουν και άλλα ατομα.

Εάν δεν βρειτε εισιτήριο μπορείτε να μπείτε στην αναμονή και να πάτε απο νωρίς στ αεροδρόμιο συνήθως εχεται πιθανότητες 90% να πετάξετε. Τα γραφεία της Ολυμπιακής έχουν μεταφερθεί στο αεροδρόμιο, οπότε μπορείτε να αγοράσετε εισητήριο απο εκεί.

Πληροφορίες αεροδρομίου

Ο Κρατικός Αερολιμένας Λέρου, με κωδικό IATA LRS, κατασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1984. Ο διάδρομός του είναι μικρότερος από τον σύγχρονο μέσο όρο, με μήκος μόλις 1015 μέτρα.

Για το λόγο αυτό, πλησιάζουν μόνο μικρότεροι τύποι αεροσκαφών ATR-43 και DASH-8. Αυτά τα αεροσκάφη είναι 50 θέσεων και χρησιμοποιούνται από την Aegean/Olympic Airlines για την απευθείας σύνδεσή τους από την Αθήνα στη Λέρο.

Οι δύο κύριες αεροπορικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο αεροδρόμιο της Λέρου είναι η Aegean/Olympic Airlines και η SkyExpress. Και οι δύο προσφέρουν απευθείας συνδέσεις από την Αθήνα, την πρωτεύουσα της Ελλάδας.

Η συχνότητα των πτήσεων τους για Λέρο είναι μία φορά ανά 1-2 ημέρες κατά τη χειμερινή περίοδο. Κατά τη θερινή περίοδο (Μάιος έως Οκτώβριος) πραγματοποιούνται πτήσεις σε καθημερινή βάση. Τα εισιτήρια μπορούν να αγοραστούν ηλεκτρονικά μέσω των ιστοσελίδων της Aegean Airlines και της SkyExpress.

Τηλέφωνα αεροδρομίου

Λερος αεροπλανο ολυμπιακηςΤηλέφωνα αεροδρομίου, 2247022275 και 2467044330. Η πτήσεις για Αθήνα ειναι στης 11 πμ και κάθε τετάρτη υπάρχουν 2 πτήσεις.

Απο Αθήνα η πτήση ξεκινά στις 9,30 περίπου, διάρκεια πτήσης 45-55 λεπτά.

Η περιοχή των κτιριακών εγκαταστάσεων του αεροδρομίου είναι 180 m2.μηκος διαδρόμου 1015×30 μ.

Πληροφορίες απο Σπάτα Ολυμπιακή τηλ.210 9368424
Δεν υπάρχει λεωφορείο για το Αεροδρόμιο αλλά μπορείτε να πάτε με ταξί. το αεροδρόμιο ειναι περίπου 3 χιλιόμετρα απο Πλάτανο.

Η Λέρος εχει κάνει μεγάλες προσπάθειες για να διευρυνθή ο αεροδιάδρομος οπότε να μπορούν να προσγειωθούν μεγάλα αεροπλάνα αλλά χωρίς επιτυχία μέχρι τώρα. Εάν συμβή αυτό θα επωφεληθούν οχι μόνο η Λέρος αλλά και η Πάτμος και οι Λειψοί. Το θέμα σκαλώνει πολιτικά κυρίως για τα τουριστικά συμφέροντα αλλων μεγαλύτερων νησιών.

Τερματικός σταθμός

Οι εγκαταστάσεις και ο τερματικός σταθμός του αεροδρομίου είναι μικρότεροι από ό,τι θα περίμενε κανείς, αλλά αρκετά για να παρέχει απρόσκοπτη εξυπηρέτηση κατά τους πολυάσχολους καλοκαιρινούς μήνες.

Ο τερματικός σταθμός είναι περίπου 180 τετραγωνικά μέτρα, αρκετός χώρος για τον μέσο αριθμό επιβατών που δέχεται το αεροδρόμιο.

Εγκαταστάσεις

Οι εγκαταστάσεις του αεροδρομίου της Λέρου είναι πολύ βασικές. Με μήκος διαδρόμου λίγο περισσότερο από 1 χιλιόμετρο (1015 μέτρα), το αεροδρόμιο μπορεί να εξυπηρετήσει μόνο μικρά αεροσκάφη 50 θέσεων που λειτουργούν από την Olympic/Aegean Air και τη Sky Express.

Για το λόγο αυτό, οι απαιτήσεις εγκατάστασης είναι αρκετά χαμηλές. Το αεροδρόμιο της Λέρου αποτελείται από έναν ενιαίο τερματικό σταθμό. Η μέτρηση του τερματικού είναι 180 τετραγωνικά μέτρα, παρέχοντας αρκετό χώρο ακόμα και κατά την πολυσύχναστη καλοκαιρινή περίοδο.

Εκτός από τις αίθουσες αναχωρήσεων και αφίξεων, δεν προσφέρονται επιπλέον παροχές στους επιβάτες. Μέσα στο τερματικό, μπορείτε να απολαύσετε δωρεάν ασύρματη σύνδεση (wifi).

Υπάρχει επίσης μια μικρή καφετέρια που προσφέρει σνακ και ποτά. Οι δυνατότητες αγορών στο αεροδρόμιο της Λέρου είναι πολύ περιορισμένες, καθώς υπάρχει μόνο κατάστημα αφορολογήτων ειδών. Παρακαλείστε να σημειώσετε ότι δεν υπάρχουν πρακτορεία ενοικίασης αυτοκινήτων στο αεροδρόμιο.

Πώς θα πάτε

Δεν υπάρχει συγκοινωνία με Λεωφορείο για το αεροδρόμιο της Λερου στο Παρθένι. Μπορείτε να πατε με ταξί απο την πιάτσα του Λακκιού η απο τον Πλάτανο, επίσης μπορείτε να πάρετε τηλέφωνο στις πιάτσες να σας στείλουν ταξί στο ξενοδοχείο η σε οποιαδήποτε μέρος μένετε στη Λέρο. 

Χάρτης του αεροδρομίου

Αφίξεις και Αναχωρήσεις