λερος

Αγία Μαρίνα, η πρωτεύουσα του νησιού

Η Αγία Μαρίνα,  πρωτεύουσα του νησιού της Λερος,  βρίσκεται κάτω απο το κάστρο της Παναγίας στα βόρεια του Πλατάνου ενώ στα νότια ειναι το Παντέλι. Και οι τρείς περιοχές ειναι ενωμένες σε ενα οικισμό που απλώνεται κάτω απο το κάστρο της Παναγίας της Λέρου.

αγια μαρινα
Η Αγία Μαρίνα όπου βρίσκεται και η ομώνυμη εκκλησία ειναι το κέντρο της νυχτερινής διασκέδασης της Λέρος με αρκετά μπαράκια και ελληνάδικα.

Η Αγία Μαρίνα είναι ένας από τους πιο όμορφους οικισμούς στην Λέρο με πολλά παραδοσιακά σπίτια που απλώνονται από το λιμάνι μέχρι τους πρόποδες του λόφου και επιβλητικά αρχοντικά που δημιουργούν έναν λαβύρινθο από στενά σοκάκια, που αξίζει να θαυμάσετε.

Ακριβώς στην είσοδο του λιμανιού δεσπόζει το βυζαντινό φρούριο Μπούρτζι.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η αρχαιολογική συλλογή της Αγίας Μαρίνας καθώς και οι εκκλησίες του Σωτήρος Χριστού, του Τιμίου Σταυρού και η αξιόλογη εκκλησία της Αγίας Μαρίνας που στολίζουν αυτή την πόλη.

εκκλησια αγιας Μαρινας

Στον οικισμό δεσπόζει το περίφημο Κάστρο της Παναγίας, το οποίο είναι χτισμένο στην κορυφή του λόφου Απιτίκη προσφέροντας υπέροχη πανοραμική θέα στην ανοιχτή θάλασσα.

καστρο της λερου

Η Αγία Μαρίνα είναι το πιο δημοφιλές τουριστικό θέρετρο της Λέρος. Γίνεται πολύ ζωντανή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού προσφέροντας πολλά καταλύματα και τουριστικές εγκαταστάσεις.

μυλος αγιας μαρινας

Ποιά ώρα να πάτε?

Η καλύτερη ώρα για να απολάυσετε την Αγία Μαρίνα ειναι νωρίς το πρωί κατά τις 10 όταν η ψαραγορά ειναι γεμάτη με φρέσκα ψάρια δίπλα απο το Παραδοσιακό. εκεί μπορείτε να απολάψετε το πρωινό σας με καφέ και λιχουδιές απο το Παραδοσιακό, τον Γλάρο η το Χάραμα, να αγοράστε ψάρια και να κάνετε μια βόλτα στην προμενάδα της Αγίας Μαρίνας και αν θέλετε να σερφάρετε στο διαδίκτυο στο εναλλακτικό.

Τι να αγοράσετε

Στον φούρνο θα βρειτε φρέσκο μυρωδάτο ψωμί και τυρόπιτες. Στο τέλος του λιμανιού της αγίας Μαρίνας πάνω απο το καρνάγιο βρίσκεται το αρχαίο οχυρό Μπούρτζι. Προχωρώντας προς την πλευρά που πάει προς τα Αλιντα υπάρχει μια όμορφη μικρή παραλία για κολύμπι που βλέπει στον Νερόμυλο της Αγιά Μαρίνας, ενα απο τα πιο φωτογραφημένα σημεία του νησιού.

Στην Αγία Μαρίνα θα βρειτε καταστήματα και σουπερμαρκετ καθώς και είδη ψαρικής.

Δημόσιες υπηρεσίες

Στην Αγιά Μαρίνα ειναι το αστυνομικό τμήμα της Λέρου και η αγροτική τράπεζα. Υπάρχει 1ΑΤΜ  στο λιμάνι δίπλα στο γραφείο τουρισμού. Στο παλιό τελωνείο βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Ράδιο Λέρος και στην αίθουσα απο κάτω γίνονται συχνά πολιτιστικές εκδηλώσεις

Πως θα πάτε

Απο Πλάτανο και Παντέλη με τα πόδια ( 2 και 10 λεπτά αντιστοίχως ) με μηχανάκι η αυτοκίνητο. Απο Αλιντα 2 χλμ, με αυτοκίνητο η ταξί.

Απο Λακκί 3 χλμ με αυτοκίνητο η ταξί, στην στροφή “Του Ρούμπου” πάρτε τον πάνω δρόμο που βγάζει κατ’ευθείαν στο τρίγωνο του δρόμου Αγια Μαρίνα Αλιντα ακριβώς στο Βενσζινάδικο και στρίφτε αριστερά προς το λιμάνι της Αγίας Μαρίνας.

Το πάρκινγκ απαγορεύετε στο λιμάνι αλλά υπάρχει δημόσιο πάρκινγκ δίπλα στην μάντρα οικοδομικών υλικών στο δρόμο που πάει στον Φάρο του λιμανιού.

Χάρτης Αγίας Μαρίνας

ΧΑΡΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ

ΧΑΡΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ