Πλάτανος η πρωτεύουσα της Λέρου

Ο Πλάτανος είναι η πρωτεύουσα της Λέρου και βρίσκεται μεταξύ Αγίας Μαρίνας και του Παντελιού. Στο κέντρο του Πλατάνου ειναι η Πλατεία Ρούσσου που στο κέντρο της εχει ενα πλατάνι. Το δέντρο παλιά ήταν μεγάλο και υπήρχε και μια βρύση αλλά ξεράθηκε και στη θέση του υπάρχει ενα σχετικά νέο δέντρο. Ακριβώς στην Πλατεία βρίσκεται το δημαρχείο της Λέρου χτισμένο σε νεοκλασικό στυλ απο τις αρχές του 20 ου Αιώνα.

Δίπλα απο το δημαρχείο ήταν η Λέσχη της Λέρου που παραμένει κλειστή, θα ήταν μια καλή ιδέα ο Δήμος Λέρου να αναλάβει την επαναλειτουργία του όμορφου αυτού κτιρίου.

Γύρω απο την πλατεία θα βρείτε πολλά μαγαζιά όπως τα ειδή φωτογραφικών Φυλακούρη, τα είδη καλλυντικών Μαγιόρκα, το κέντρο τύπου της Λέρου με εφημερίδες, περιοδικά και γραφείο ΟΠΑΠ, δυο σουβλατζίδικα, μανάβικα και κρεοπωλεία, το υποκατάστημα Εθνικής τράπεζας, το σουπερ μάρκετ Ταχλιαμπουρης, την καφετέρια Πλάτανος και περίπτερο για τσιγάρα. Δίπλα στο σουπερ μάρκετ βρίσκεται η πιάτσα ταξί και απέναντι η στάση του Λεωφορείου.

Προχωρώντας προς το Παντέλι θα συναντήσετε το Φούρνο και καταστήματα ηλεκτρικών ειδών και καταστήματα κιγκαλερίας καθώς και μια κάβα ποτών και ενα μίνι μάρκετ.
Στον Πλάτανο προχωρώντας προς το κάστρο θα βρειτε τα σκαλιά που ανεβαίνουν στην Παναγία του Κάστρου, την εκκλησία του Χριστού και την Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής και του Ευαγγελισμού.

Απο το Πλάτανο δυο δρόμοι οδηγούν στην Αγία Μαρίνα ο πρώτος και κεντρικός ειναι δυο διαδρομών και περνά απο το γυμνάσιο Λέρου, τον ΟΤΕ και το Ταχυδρομείο, το δημοτικό σχολείο και το Αρχαιολογικό μουσείο της Λέρου ακριβώς δίπλα απο το Δημοτικό σχολείο.
Ο άλλος δρόμος βρίσκεται στην βόρεια πλευρά της πλατείας και ειναι μόνο κάθοδος.

δημαρχειο λερου

πλατανοσλερος πλατανος

leros