Ανθρωποι της Λέρου

Από τα αρχαία χρόνια μέχρι και τις μέρες μας ο λαός της Λέρου δέχθηκε πολλές επιρροές απο δύση και ανατολή. Όπως και όλοι οι Έλληνες απο τη αρχαιότητα κράτησαν μόνο τις θετικές επιρροές και πολιτιστικά στοιχειά που τα αφομοίωσαν στην δική τους κουλτούρα και παράδοση. Η Χριστιανική θρησκεία αναπτύχτηκε πολύ νωρίς στο νησί. Τον 11 αιώνα ο Όσιος Χριστόδουλος απο την Πάτμο βρήκε πρόσφορο έδαφος εδω και ενέπνευσε τους Λεριους με βαθειά χριστιανικά αισθήματα. Την εποχή αυτή το νησί γνώρισε ιδιαίτερη ευημερία και άνθηση πνευματική. Οι κάτοικοι τις Λέρου ειναι άνθρωποι ζεστοί, φιλόξενοι και ανοιχτόκαρδοι και πάνω απο όλα αγαπούν το νησί τους και τις παραδόσεις του.

Οι Λεριοί ήταν οι περισσότεροι θαλασσινοί και ψαράδες, οι αγρότες ήταν γενικά λίγοι γιατί η Λέρος είναι μικρή και εχει λίγα καλλιεργήσιμα εδάφη και αμπέλια. Στο νησί υπήρχαν επίσης και καλοί τεχνίτες και μάστορες που έφτιαχναν τα καΐκια τους και έχριζαν τα σπίτια τους.
Στη Λέρο υπάρχουν πολλά παραδοσιακά χωριά με χαμηλοτάβανα νησιώτικα σπίτια, με τράβες στην οροφή και την ταράτσα καλυμμένη με πατελια, εα είδος χώματος που απομονώνει τη βροχή και τη ζέστη, μικρά παράθυρα με μαντωματα βαμμένα μπλε η με το χρώμα της ώχρας και κάτασπρους τοίχους παρελθόν φάνταζαν μυστικά σαν την Οι Λεριοί όπως και οι υπόλοιποι Έλληνες δεν σηκώνουν εύκολα εξουσία επάνω τους ειναι άνθρωποι με πνεύμα ελεύθερο και αδούλωτο. Η σημερινή Λέρος καλλιεργεί με αγάπη την πνευματική και καλλιτεχνική παράδοση του νησιού με κάθε καλοκαίρι που γίνονται σε διάφορα μέρη του νησιού.

Πολλοί Λεριοί διέπρεψαν στη Ελλάδα και το εξωτερικό. Απο παλιά οι Λεριοί μετανάστευσαν πρώτα στην Αιγυπτο και στα μετέποιτα χρόνια σε Αμερική και Αυστραλία. Με τη σκληρή δουλειά και τις γνώσεις τους κατάφεραν να δημιουργήσουν μεγάλες περιουσίες και πολλοί απο αυτούς εκαναν δωρεές στο νησί οπως ο Μπελένης, ο διάσημος καρδιοχειρούργος Μπουλαφέντης και πολλοί άλλοι

.

leros