Παραδόσεις και πανηγύρια στη Λέρο

Πανηγύρια και Γιορτές


Τα Πανηγύρια είναι από τις προσφιλείς λαϊκές και θρησκευτικές εκδηλώσεις στο νησί, όπου παρατηρείται πάνδημη συμμετοχή. Τα κύρια από αυτά είναι το πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας που γιορτάζεται στις 16 και 17 Ιουλίου καθώς και το πανηγύρι της πολιούχου Παναγίας του Κάστρου, στον Πλάτανο στις 14 και 15 Αυγούστου και στις 26 Αυγούστου γίνεται το πανηγύρι του Αγίου Φανουρίου στον Ξερόκαμπο.

Το Πάσχα ειναι μια απο τις πιο αγαπημένες γιορτές στη Λέρο μετά απο τη νηστεία τη Μεγάλη Εβδομάδα κάθε ημέρα ειναι σημαντική. Σε όλα τα σημεία της Λέρου γίνονται εκδηλώσεις το Πάσχα , αλλά ο Πλάτανος και η εκκλησία του Χρηστού έχουν τα πρωτεία. Την Μεγάλη Τετάρτη στρώνονται οι δρόμοι που οδηγούν στον Πλάτανο όπου θα συναντηθούν οι τρεις επιτάφιοι του Ευαγγελισμού, της αγίας Παρασκευής και του Χριστού με μυρωδάτα Βάγια. Την Μεγάλη Παρασκευή οι Επιτάφιοι φτάνουν μετά τη λειτουργία στον Πλάτανο και οι πιο ψηλοί και δυνατοί άντρες σηκώνουν τους επιτάφιους όσο πιο ψηλά μπορούν , ο Επιτάφιος που ειναι πιο ψηλά ειναι και ο νικητής, στη συνέχεια οι επιτάφιοι κάνουν τον γύρω των ενοριών τους μέσα σε ενα χάος απο φωτοβολίδες και πυροτεχνήματα. Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί γίνεται η πρώτη Ανάσταση και ο πρώτος πανζουρλισμός με κροτίδες. Η πλατεία του Πλατάνου μένει κλειστή για μια ώρα περίπου μέχρι να κοπάσει ο πόλεμος απο τις κροτίδες. Το βράδυ στις 12 με την Ανάσταση καίγεται το πελεκούδι, μερικοί βάζουν και δυναμίτες πάνω στα βουνά όπως κάνουν και οι Καλύμνιοι.

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά γιορτάζονται όπως και σε όλη την Ελλάδα, με άλλα λόγια το χαρτοπαίγνιο βρίσκει την αποκορύφωση του.

Οι απόκριες όπως και σε άλλα μέρη της Ελλάδας γίνονται με μασκαράδες και πέταγμα αετού, την καθαρή Δευτέρα και καιρού επιτρέποντος πολλοί Λεριοί πάνε στο Πλεφούτι οικογενειακώς για πικ νικ με όλα τα νηστίσιμα.

Η Γιορτή της Αγία Κυριακής εορτάζεται τον Ιούνιο με λειτουργία στο νησάκι της Αγίας Κυριακής έξω απο το Παντελι. Ο κόσμος πάει απο το απόγευμα με μεγάλο καΐκι που φεύγει απο το Παντελι
Τον Σεπτέμβρη γίνεται στο Παντέλι η γιορτή τηε Τράτας με πραγματικό ψάρεμα με Τράτα στο Παντελι. Η Ψαριά και οι μαρίδες ψήνονται και προσφέρονται δωρεάν με κρασί στην πλατεία του Παντελιού όπου γίνεται τρικούβερτο γλέντι με ζωντανή μουσικη και χορό.

Ήθη και Έθιμα


Ο Λέρικος γάμος, παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από άποψη εθίμων και παραδόσεων. Οι κοινωνικές εκδηλώσεις και η τελετή που το αφορούν έχουν ένα τυπικό από αιώνες ισχυρό και απαράβατο. Οι ετοιμασίες του γάμου ξεκινούν αρκετές μέρες πριν με γενική επιστράτευση στο σπίτι της νύφης. Παρασκευάζονται γλυκά, "τα Πουγκιά" και σπιτικά ποτά.
.

leros