ΛΕΡΟΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Η Λέρος έχει περίπου 78 χιλιόμετρα από δαντελωτές ακτές με μικρούς και απομονωμένους κόλπους και ορμίσκους. Υπάρχουν αρκετές παραλίες κυρίως με βότσαλο και μερικές με άμμο. Πολλές απο αυτές ειναι οργανωμένες με ομπρέλες και ξαπλώστρες και άλλες τουριστικές εγκαταστάσεις κυρίως στα Αλιντα και στο Παντέλι.

Η πιο τουριστική παραλία ειναι στα Αλιντα με δυνατότητες για θαλάσσια σπορ όπως ιστιοσανίδα, κανό και σκι. Η παραλία εχει αρκετά πεύκα και αρμυρίκια που προσφέρουν σκιά καθώς και ενοικιαζόμενες ομπρέλες και ξαπλώστρες. Λίγα μόνο βήματα θα βρειτε κάθε λογής καταστήματα, εστιατόρια, μπαράκια και ταβέρνες καθώς και τα περισσότερα ξενοδοχεία του νησιού. Προχωρώντας προς τα βορειοανατολικά απο την παραλία Αλιντων μέσα απο ενα δρόμο γεμάτο πεύκα θα βρειτε την παραλία Παναγιές απο τις δυο πλευρές ενός μικρού λόφου με ενα μικρό εκκλησάκι. Η πρώτη παραλία εχει άμμο και η δεύτερη βότσαλο. Προχωρώντας απο τη δεύτερη παραλία και περνώντας μια πηγή θα βρειτε τη παραλία Δύο Λισγάρια, μια παραλία όμορφη με ευκαλύπτους και με ενα μπαράκι τον Ζέφυρο που οργανώνει μπητς πάρτι καθώς και ενα εστιατόριο. Ο δρόμος απο τα Αλιντα μέχρι αυτές τις παραλιες είναι ασφαλτοστρωμένος.

ΠΑΝΤΕΛΙΗ δεύτερη πιο δημοφιλής παραλία στη Λέρο ειναι η παραλία του Παντελιου, στην μια άκρη εχει ψιλό βότσαλο και στην άλλη εχει άμμο. Η παραλία ειναι καλά οργανωμένη με ντους και καμπίνες, εχει ομπρέλες με ξαπλώστρες και ειναι ιδανική για οικογένειες με παιδιά καθώς και κολύμπι με αναπνευστήρα. Δίπλα στην παραλία θα βρειτε καφενεία και ψαροταβέρνες, καθώς και μια υπέροχη καφετέρια μπαρ το Καστέλο που προσφέρει καταπλικτική θέα καθώς και ελεύθερο ιντερνετ καφέ.

 

Η παραλία του Βρωμολιθου βρίσκεται δίπλα απο τον κόλπο του Παντελιού. Μπορείτε να πάτε εκεί απο τα σκαλιά στο Παντελι που ανεβαίνουν στα Σπηλια και να στρίψετε αριστερά στο δρόμο που πάει για Βρωμόλιθο. Αν έρχεστε απο το Λακκί στρίβετε δεξιά στην Άγκυρα προς Βρωμόλιθο. Η παραλία εχει ομπρέλες και ξαπλώστρες στην βόρεια πλευρά και υπάρχει παρκινγκ για αυτοκίνητα δίπλα στην ταβέρνα Παράδεισος. Η δεύτερη είσοδος ειναι απο το εστιατόριο το Πηγάδι. Ο Βρωμόλιθος ειναι γενικά μια όμορφη παραλία με βότσαλο και άμμο. Αν προχωρήσετε στα νότια πάνω απο τα βραχάκια μπορείτε να πάτε στην παραλία του Τουρκοπήγαδου, μικρη με βράχια για βουτιές.

Μια άλλη μεγάλη παραλία ειναι στον Ξηρόκαμπο, δεν ειναι οργανωμένη όπως οι παραλίες που αναφέραμε αλλά εχει αρμυρίκια για σκιά και μερικές ταβέρνες για φαγητό όπως το Αλώνι. Στο Λακκί ειναι η παραλία Κουλούκι πολύ κοντά στο λιμάνι με άμμο και ενα εστιατόριο. Αν προχωρήσετε 300 μέτρα περίπου θα φτάσετε στην παραλία Μερκιές που εκεί θα βρειτε και το πολεμικό μουσείο της Λέρου. Η Μερκιά εχει βότσαλο και δεντράκια στην παραλία για σκιά και συνήθως δεν εχει πολύ κόσμο. Αν προχωρήσετε προς το Κατσούνι θα βρείτε πολλούς κολπίσκους ιδανικούς για βουτιές με κρυστάλλινα νερά, στην τοποθεσία Κόκκινα θα βρειτε μια άλλη μικρή παραλία.

παραλια γουρναςΗ παραλία της Γούρνας στα βορειοδυτικά ειναι κοντά στα Αλιντα και ειναι στο σύνολο της αμμώδης. Πρόκειται ίσως για την καλύτερη παραλία της Λέρου που όμως δεν εχει αναπτυχτεί όπως θα έπρεπε, το πρόβλημα ειναι ότι την πιάνει το μελτέμι αλλά ειναι ιδανική για σερφινγκ. Θα βρειτε ομπρέλες και μια ταβέρνα καθώς και δέντρα στην παραλία για σκιά. Κοντά στην Γούρνα ειναι η παραλιες του Δρυμώνα και της Κόκκαλης.

Στα βόρεια του νησιού βρίσκεται η παραλία Πλεφούτης, μια μεγάλη παραλία με βότσαλο και αρκετά αρμυρίκια για σκιά. Εάν προχωρήσετε στο τέλος της παραλίας θα βρειτε μικρούς ορμίσκους όπου θα είσαστε απόλυτα μόνοι σας. Στην αρχή της παραλίας υπάρχει το εστιατόριο ακρογιάλι με φρέσκα ψάρια και μεζέδες.


Το νησί της Λέρου ειναι ένας παράδεισος για καταδύσεις και υπάρχουν δυο σχολές καταδύσεων στο νησί. Κατά το Δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο η Λέρος έζησε μια απο τις μεγαλύτερες μάχες στην ανατολικό μεσόγειο όταν οι Γερμανικές δυνάμεις βομβάρδισαν το νησί για το καταλάβουν απο τις συμμαχικές δυνάμεις και τους Ιταλούς που είχαν συνθηκολογήσει. Η μάχη διάρκεσε 50 περίπου ημέρες απο το Σεπτέμβρη- Νοεμβριο του 1943. Πολλά πλοία και αεροπλάνα βυθίστηκαν στη Λέρο στην διάρκεια αυτών των μαχών. Ο βυθός της Λέρου αποτελεί ενα μοναδικό μουσείο του Β παγκοσμίου πολέμου για οσους ασχολούνται με τις καταδύσεις και ο υποβρύχιος πλούτος του νησιού ειναι μαγνήτης έλξης για τον τουρισμού. Στο Λακκί στην περιοχή της Μερκιάς βρίσκεται βυθισμένο το Καταδρομικό Βασίλισσα Όλγα που βυθίστηκε το Σεπτέμβρη του 1943. Γύρο απο το νησί υπάρχουν δεκάδες ίσως πολεμικά αεροπλάνα τις Λουφτβαφε και της ΡΑΦ, μέχρι στιγμής εχει ανασυρθεί ενα γιούνκερ της Λουφτβάφε.
.

leros