« »

Μιχάλης Κόλιας – Νέος Δήμαρχος Λέρου


Θα ξεκινήσω το άρθρο με τα θερμά μου συγχαρητήρια στον φίλο μου Μιχάλη Κόλια για την εκλογή του στο Δημαρχείο Λέρου  και με τις ευχές μου καθώς και τις ευχές όλων τών Λεριών για μιά καλή και δημιουργική θητεία σαν Δήμαρχος Λέρου.

Εδώ πρέπει να το τονίσουμε ότι και ο πρώην Δήμαρχος , ο κύριος Τιμόθεος Κωτάκης προσέφερε πολλά στο νησί και του εκφράζω απο εδώ τις ευχαριστίες μου για όσα έκανε και αναβάθμισε στο νησί μας.

Φυσικά δεν αντιπροσωπεύω το νησί όλο για να πώ στο νέο Δήμαρχο αυτά που πρέπει να γίνουν, αλλά σαν μέλος του τουριστικού κλάδου, αυτό που νομίζω οτι πρέπει πρώτιστα να γίνει , και , πιστεύω οτι το θέλουν και οι περισσότεροι επαγγελματίες και οι κάτοικοι γενικά της Λέρου, είναι η επικέντρωση ως πρωταρχικού στόχου του νέου Δημάρχου στην τουριστική προβολή της Λέρου.

Ας μη ξεγελιόμαστε, τα ιδρύματα μπορεί να προσφέρουν εργασία σε ένα μεγάλο μέρος Λεριών αλλά παραλληλα η τουριστική βιομηχανία είναι το μέλον ειδικά για την νέα γενιά. Ας μην ξεχνάμε επίσης οτι η αλιεία που κάποτε ήταν το κύριο εισόδημα πολλών Λεριών περνά μεγάλη κρίση ειδικά μετά την απαγόρευση της τράτας.

Εξ άλλου με την σημερινή οικονομική κρίση και τις περικοπές των δημοσίων δαπανών οι θέσεις στο δημόσιο όλο και λιγοστεύουν ενώ παράλληλα κάθε χρόνο απο τα σχολιά της Λέρου αποφοιτούν δεκάδες νέοι άνθρωποι πού έχουν και αυτοί το δικαίωμα για μια θέση κάτω απο τον ήλιο.

Πολλοί φυσικά θα συνεχίσουν τις σπουδές τους σε σχολές σε άλλες περιοχές τις Ελλάδας αλλά αυτοί που θα μείνουν πρέπει να βρούν στο νησί θέσεις εργασίας και θέσεις εργασίας μπορούν να βρεθούν μόνο με την περαιτέρω ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας της Λέρου, πράγμα που σημαίνη νέες τουριστικές μονάδες και υπηρεσίες τουρισμού.

Η τουριστική ανάπτυξη φυσικά δέν είναι κάτι απλό και εύκολο, πέρα απο τις πεζοδρομήσεις και αναπαλαιώσεις κλασικών κτηρίων, την δημιουργεία αποτελεσματικών υπηρεσιών τουρισμού και πληροφόρησης, η Λέρος χρειάζεται ένα σλόγκαν, ένα παραπάνω λόγο να κάνει τον τουρίστα να έρθει στο νησί.

Το παλιό σλόγκαν “Λέρος το νησί της Αρτεμης”  είναι κολοκύθια νερόβραστα, η Αρτεμις γεννήθηκε στην Δήλο στην Λέρο την γέννησε άν θυμάστε καλά η αμερικάνα το 70.

Πρέπει να σκεφτούμε τι έχει η Λέρος που δεν το έχουν τα άλλα νησιά……γιατί ο κόσμος πάει στην Πάτμο ( για το μοναστήρι φυσικά) στη Σύμη ( για τον Πανορμίτη) στους Λειψούς ( για τις αμμουδιές) στη Νίσυρο ( για το ηφαίστει) στη Λέρο????????

Και όμως η Λέρος έχει κάτι το μοναδικό σε όλη την Ελλάδα κάτι πού μπορεί να το κάνει σλόγκαν σε μία μαζική  τουριστική προβολή του νησιού. Ας μην ξεχνάμε ότι η Λέρος ήταν το μεγαλύτερο λιμάνι των Ιταλών στο μεσοπόλεμο και η μάχη της Λέρου ήταν η μεγαλύτερη μάχη ίσως του Β παγκοσμίου πολέμου, μπορεί τα στρατεύματα να μην ήταν τεράστια όπως στο Στάλιγκραντ αλλά η διάρκεια τησ μάχης ήταν μετά το Στάλινγκραντ η μεγαλύτερη στα χρονικά του Β ΠΠ. (50 μέρες)

Πολλοί θα ξέρουν η θα έχουν ακούση γα την ταινία απο το βιβλίο του Αλιστερ Μακ Λην “Τα κανόνια του Ναβαρόνε” ( διαβάστε το άρθρο στη Βικιπέδια αγγλικα) .

Η ιδέα για το βιβλίο ήταν η μάχη της Λέρου και αύτο μπορεί να παρουσιάση η Λέρος  σαν σλόγκαν σε μία εκστρατεία τουριστικής προβολής με  το όνομα ΛΕΡΟΣ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΝΑΒΑΡΟΝΕ.

Ηδη στην ιστοσελιδα   in2greece  (10.000 καθημερινες επισκεψεις) το άρθρογια τη Λέρο εδώ  ( http://www.in2greece.com/blog/2009/02/island-of-navarone.html  ) που βρίσκεται στην πρώτη θέση για την λέξη navarone στο Γκούγκλ έχει περίπου 50 επισκέψεις καθημερινά  απο Αμερική, Αγγλία, Αυστραλία και πολλές Ευρωπαικές χώρες, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη μάχη και πού έγινε, φυσικά δεν υπάρχει νησί του Ναβαρόνε, αλλά όπως είπαμε παραπάνω η Λέρος και η μαχη της  ενέπνευσαν τον συγγραφέα να γράψει το Βιβλίο.

Σαν μιά πρώτη πρόταση που ελπίζω κάποια στιγμή να περάση και απο το Δημοτικό Συμβούλιο είναι να σκεφτούμε σοβαρά την ονομασία και το σλόγκαν  του νησιού απο νησί της Αρτεμης σε νησί του Ναβαρόνε.

Τι έχουμε να δείψουμε για την Αρτεμη , τις δύο πέτρες στο Παρθένι που στην πραγματικότητα μάλλον ήταν βίγλα της αρχαιότητας?

Αντίθετα η Λέρος είναι ένα ζωντανό μουσείο του Β Παγκοσμίου πολέμου, το Λακκί (μοναδικό δείγμα πόλης της Αρτ Ντεκό του μεσοπολέμου) τα πυροβολεία στο Κατσούνι που είναι τα πραγματικά Κανόνια του Ναβαρόνε, το τούνελ στις Μερκιές, προταση για περαιτέρω εξερεύνηση των χιλιάδων τουνελιών πού είχαν φτιάξη οι Ιταλοί, ας μην ξεχνάμε τον υποθαλάσσιο πλούτο με τα ναυάγια απο αεροπλάνα και πλοία της μάχης της Λέρου, ένα ζωντανό υποθαλάσσιο μουσείο που θα τραβήξει στο νησί καταδυτικούς συλόγους απο όλο τον κόσμο.

Είναι πάρα πολλά αυτά που μπορούμε να κάνουμε για την τουριστική προβολή του νησιού αλλά το ΝΑΒΑΡΟΝΕ θέλει εξέταση και το προτείνω απο εδώ.

Και πάλι συγχαρητήρια στο νέο μας Δήμαρχο και καλή δουλείά.

Πολλούς χαιρετισμούς

Γιώργος


date Posted on: Tuesday, November 16, 2010 at 11:48 am
Category Γενικά.
You can leave a response, or trackback from your own site.