« »

Λειψοί


Οι Λειψοί είναι μια μικρή ομάδα νησίδων στο βόρειο τμήμα των Δωδεκανήσων κοντά στο νησί της Πάτμου και Λέρου νότια της Σάμου με κύριο νησί τους Λειψούς.
Η πόλη των Λειψών είναι γραφική αν και με μικρό αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Η νυχτερινή ζωή συγκεντρώνεται κυρίως στο λιμάνι και στο μικρό χωριό στο μικρό λοφο γύρω απο την πλατεία.
Το νησί έχει μερικές πηγές κοντά στην Κοίμηση στα Φουντάνια, γνωστή ως Πικρό νερό, μαζί με άλλες μικρές πηγές που ρέουν στην περιοχή αυτή.

Τοπικά προϊόντα είναι το θυμαρίσιο μέλι που παράγεται με τον παραδοσιακό τρόπο, κρασί, τυρί, γαλακτοκομικά προϊόντα (τυρί τουλουμοτύρι, η τοπική έκδοση μυζήθρας) και τα σταφύλια. Επίσης, αργαλειός, υφάσματα και χαλιά.

Οι περισσότεροι από τους απομονωμένους και προστατευμένοι κολπίσκοι έχουν χαλάσει από την ιχθυοκαλλιέργεια. Το νερό σε αυτές τις παραλίες είναι συχνά πολύ συννεφιασμένο με ιχθυοτροφες. Η μικρότερης προστασίας παραλίες δεν είναι μολυσμένες και εύκολα προσβάσιμες από το οδικό δίκτυο. Δρόμοι έχουν πρόσφατα ανακατασκευαστεί με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Υπάρχουν πολλές εκκλησίες και μοναστήρια που βρίσκονται γύρω από το νησί αφιερωμένα σε μια πληθώρα αγίων. Ένα που δεν πρέπει να χάσετε είναι η εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου, που χτίστηκε περίπου το 1980.
Η Παναγία tou Χάρου με αρχιτεκτονική αμιγώς νησιωτική και βυζαντινή στην αντίληψη, η εκκλησία χτίστηκε κάποια στιγμή μεταξύ του 7ου και 8ου αιώνα μ.Χ..
Υπάρχει μια θαυματουργή εικόνα της Παναγίας στην εκκλησία.

Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, η κατασκευή της οποίας χρηματοδοτήθηκε από Λειψώτες μετανάστες. Η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, δεσπόζει το μικρό κόλπο που φέρει το ίδιο όνομα. Επίσης υπάρχουν λειψανοθήκες που περιέχουν τα λείψανα των μοναχών που σκοτώθηκαν από τους Τούρκους κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κυριαρχίας.
Υπάρχει ποικιλία καταλυμάτων στο νησί και το νησί εξυπηρετείται με δρομολόγια πλοίων που διέρχονται ανάμεσα στην Πάτμο και τη Λέρο και την κύρια οδό για τα οχηματαγωγά πλοία από τον Πειραιά.


date Posted on: Thursday, July 8, 2010 at 9:18 am
Category Δωδεκανησα.
Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.