« »

Καρπαθος


Η Κάρπαθος είναι το δεύτερο μεγαλύτερο από τα ελληνικά νησιά των Δωδεκανήσων, στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Το νησί περιλαμβάνει τον Δήμο Καρπάθου, καθώς και την κοινότητα του Ολύμπου. Μέρος του Ολύμπου εκτείνεται επίσης βόρεια προς το γειτονικό νησί Σαρία. Από την απομακρυσμένη θέση του έχει διατηρήσει πολλές ιδιομορφίες οπως την ενδυμασία, τα έθιμα και τη διάλεκτο, που μοιάζουν με αυτά της Κρήτης και της Κύπρου.

Το νησί βρίσκεται περίπου 47 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ρόδου, στο Καρπάθιο Πέλαγος. Η Κάρπαθος αποτελείται από 10 χωριά. Όλα τα χωριά διατηρούν έντονα το παραδοσιακό ύφος του νησιού. Στα νοτιοανατολικά του νησιού, τα Πηγάδια, πρωτεύουσα και κύριο λιμάνι του νησιού. Η πρωτεύουσα είναι περιτριγυρισμένη από τα χωριά Μενετές, Αρκάσα, Απέρι, Βωλάδα, Όθος και Πυλές. Στα Βόρεια μπορεί κανείς να βρει το Μεσοχώρι, τη Σπόα και τον Ολυμπο το τελευταίο χωριό στα βόρεια του νησιού, με σημαντικό λαογραφικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Υπάρχουν δύο λιμάνια, το ένα είναι στην πόλη της Καρπάθου και το άλλο στο βόρειο τμήμα του νησιού, δίπλα στον Όλυμπο που ονομάζεται Διαφάνι.

Το νησί τόσο στους αρχαίους οσο και τους μεσαιωνικούς χρόνους συνδέεται στενά με τη Ρόδο. Αναφέρεται απο το Ομηρο, από τον Βιργίλιο, τον Πλίνιος τον πρεσβύτερο και τον Στράβωνα. Οι Καρπάθιοι πολέμησαν με την Σπάρτη στον Πελοποννησιακό Πόλεμο το 431 π.Χ. και έχασαν την ανεξαρτησία τους απο τη Ρόδο το 400 π.Χ.. Το 42 π.Χ. το νησί κατακτήθηκε από τη Ρώμη. Μετά τη διαίρεση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας το νησί εντάχθηκε στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Το 1304 η Κάρπαθος δόθηκε ως φέουδο από τον αυτοκράτορα στους Γενουάτες, αλλά το 1306 έπεσε σε ένα μέλος της ενετικής οικογένειας των Κορνάρων μέχρι το 1538, όταν τελικά πέρασε στην κατοχή των Οθωμανών Τούρκων. Υπό τους Οθωμανούς το νησί παρήκμασε βαθιά.

Κατά τα έτη 1821-22, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, το νησί θα μπορούσε να απαλλαγεί, αλλά αργότερα έπεσε και πάλι υπό την οθωμανική κυριαρχία. Η οθωμανική κυριαρχία έληξε στις 12 Μαΐου 1912, όταν οι Ιταλοί κατέκτησαν το νησί, μαζί με το σύνολο της Δωδεκανήσου, κατά τη διάρκεια του Ιταλο-τουρκικού πολέμου του 1911-12. Με τη συνθήκη της Λωζάννης του 1923 προσχώρησε η Κάρπαθος και άλλα νησιά της Δωδεκανήσου στην ιταλική κατοχή και παραχωρήθηκε από την Ιταλία προς την Ελλάδα με τις Συνθήκες Ειρήνης των Παρισίων του 1947. Το νησί εντάχθηκε επίσημα το ελληνικό κράτος στις 7 Μαρτίου 1948, μαζί με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα.

Ο κρατικός Αερολιμένας Καρπάθου, με το σχετικά μεγάλο διάδρομο του, βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού. Η Κάρπαθος είναι συνδεδεμένη με γειτονικά νησιά και την ηπειρωτική χώρα μέ πορθμεία και αεροπλάνα. Τα πορθμεία παρέχουν υπηρεσίες μεταφοράς από και προς Πειραιά,μέσω Κρήτης και Ρόδου. Προγραμματισμένες πτήσεις εσωτερικού συνδέουν το νησί με τη Ρόδο, την Κάσο, την Κρήτη και την Αθήνα καθημερινά. Επιπλέον υπάρχουν ναυλωμένες πτήσεις από διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής υψηλής περιόδου.


date Posted on: Friday, June 4, 2010 at 1:21 pm
Category Δωδεκανησα.
Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.