« »

Διακοπες στην Κερκυρα


Η Κέρκυρα είναι το βορειότερο και δεύτερο σε μέγεθος από τα Ιόνια νησιά. Βρίσκεται απέναντι από την βορειοδυτική ακτή της Δυτικής Ελλάδας απέναντι από την Ηγουμενίτσα. Η ακτογραμμή της ξεπερνάει τα 200 χιλιόμετρα και προσφέρει ατέλειωτες παραλίες με καταγάλανα νερά. Το εσωτερικό του νησιού είναι κυρίως ορεινό. Η ομορφιές της Κέρκυρας όσο και η γειτνίαση της με την Ιταλία (μόνο λίγες ώρες από την Ιταλία με πλοίο), την έχουν κάνει ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά κέντρα της Ελλάδας.
Το νησί έχει απαράμιλλες ομορφιές τόσο φυσικές όσο και αρχιτεκτονικές. Καταπράσινα δάση, απέραντες παραλίες με άμμο, αρχοντικά, μουσεία, όμορφες πλατείες, καλό οδικό δίκτυο, ποικίλες πολιτιστικές και παραδοσιακές εκδηλώσεις, ποικιλία γεύσεων, μουσική και φιλαρμονικές , τέλεια τουριστική οργάνωση και μεγάλη ποικιλία σπω ξενοδοχεία για κάθε βαλάντιο. Πολλά θέρετρα της Κέρκυρας είναι προορισμός μαζικού τουρισμού κυρίως τον Ιούλιο και Αύγουστο που το νησί γεμίζει κυρίως από Βρετανούς και Ιταλούς τουρίστες, κυρίως στο Σιδάρι, Παλαιοκαστρίτσα και Μπενίτσες. Την άνοιξη η Κέρκυρα βρίσκεται στις ομορφιές της με τις εξοχές της καταπράσινες και γεμάτες από πολύχρωμα λουλούδια και αρώματα, ειδικά το Πάσχα όπου επικρατεί το έθιμο με το σπάσιμο των κανατιών που ρίχνονται από τα παράθυρα στους δρόμους, η Κέρκυρα είναι ένας από τους καλύτερους προορισμούς για διακοπές. Η πρωτεύουσα του νησιού η Κέρκυρα είναι μια από τις ομορφότερες στην Ελλάδα. Οι διάφοροι κατακτητές του νησιού κυρίως οι Βενετοί έχουν αφήσει κάστρα ,μέγαρα και αρχιτεκτονική απαράμιλλης ομορφιάς.

Η παλιά πόλη της Κέρκυρας έχει τις ρίζες της στον 8ο αιώνα πχ την Βυζαντινή εποχή και πάντα αποτελούσε μια στρατηγική θέση στην είσοδο της Αδριατικής. Για το λόγο αυτό η Ενετοί που έμειναν στο νησί για τέσσερεις αιώνες από το 15 έως τον 19 την οχύρωσαν με φρούρια για να υπερασπιστεί τα θαλάσσια εμπορικά συμφέροντα της Βενετίας κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τα φρούρια με την πάροδο του χρόνου έχουν επισκευαστεί και εν μέρει ξανακτιστεί πολλές φορές, πιο πρόσφατα, κατά την βρετανική κυριαρχία στο νησί τον 19ο αιώνα. Αρκετά από τα παραδοσιακά νεοκλασικά κτίρια της πόλης είναι ενετικά και άλλα από τον 19 αιώνα. Στο σύνολο της η πόλη έχει μια μοναδική αυθεντικότητα και το λιμάνι της Κέρκυρα είναι ένα από τα πιο αυθεντικά δείγματα οχυρωμένου λιμανιού στη Μεσόγειο.
Αξιοθέατα. Τα δύο επιβλητικά Βενετσιάνικα φρούρια το Παλιό και το νέο Φρούριο δεσπόζουν και πλαισιώνουν την όμορφη πόλη. Το νέο Φρούριο είναι κτισμένο στο λόφο του Αγίου Μάρκου στα βορειοδυτικά τις πόλης με επιβλητικά τείχη και σώζονται δυο από τις πέντε πύλες του. Το Παλιό ενετικό φρούριο είναι κτισμένο πάνω σε ένα τεχνικό νησάκι που χωρίζεται από την πόλη με τεχνική τάφρο που σήμερα χρησιμεύει ως μαρίνα για κότερα και άλλα πλοιάρια. Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού στο φρούριο γίνονται διάφορες εκδηλώσεις όπως το Ήχος και Φως παρόμοια με αυτά της Ακρόπολης και της Ρόδου, καθώς και μουσικές συναυλίες.

Η παλιά πόλη που ξεκινάει μετά το Παλιό φρούριο αποτελείτε από ένα δαίδαλο από μικρά λιθόστρωτα δρομάκια, η πλατεία της Σπιανάδας είναι το κυριότερο αξιοθέατο της παλιάς πόλης καθώς και η προμενάδα προς την Γαρίτσα. Στην Σπιανάδα βρίσκεται η Γαλαρία Λιστόν σε καθαρά Ιταλικό στυλ με στοές γεμάτες με κάθε λογής καταστήματα, καφετέριες, εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία. Σε μικρή απόσταση από την Σπιανάδα στον ανοικτό χώρο πριν το φρούριο υπάρχει επίσης και ένα γήπεδο κρίκετ κατάλοιπο της Αγγλικής κυριαρχίας του νησιού. Η Σπιανάδα είναι χωρισμένη στη πάνω και κάτω πλατεία με αρκετά πανέμορφα κτίρια τριγύρω, καταπράσινες αλέες, μνημεία και ένα μουσικό περίπτερο όπου παίζουν οι φιλαρμονικές της πόλης, κοντά βρίσκονται και τα Παλαιά Ανάκτορα με τους υπέροχους κήπους τους και το Μον Ρεπό που ανήκαν στην πρώην Βασιλική οικογένεια της Ελλάδας. Στην Σπιανάδα επίσης βρίσκεται το αναπαλαιωμένο ανάκτορο του Αγίου Μιχαήλ και Γεωργίου που κατά την διάρκεια της Βρετανικής κυριαρχίας ήταν η έδρα του Βρετανού κυβερνήτη. Απαράμιλλο δείγμα βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής είναι επίσης και το Δημαρχείο της Κέρκυρας. Το Ποντικονήσι αποτελεί ίσως το πιο γνωστό και φωτογραφημένο σημείο της Κέρκυρας εκεί βρίσκεται το Μοναστήρι του Παντοκράτορος. Η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα του πολιούχου της πόλης είναι από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της Κέρκυρας με τη σκήτη του θαυματουργού Αγίου.

Ένα άλλο πασίγνωστο αξιοθέατο του νησιού είναι το ανάκτορο Αχίλλειον που χτίστηκε από την αυτοκράτειρα της Αυστρίας Ελισάβετ. το ανάκτορο είναι διακοσμημένο με υπέροχους κήπους και νεοκλασικά αγάλματα με πιο περίφημο αυτό του Αχιλλέα.
Ιστορία. Σύμφωνα με την Μυθολογία η Κέρκυρα πήρε το όνομα της απο την νύμφη Κόρκυρα που την ερωτεύτηκε ο Ποσειδώνας και την έφερε στο νησί όπου πήρε το όνομα της. Η Κέρκυρα ηταν το νησί των Φαιάκων. Εδώ η Ναυσικά κόρη του βασιλιά των Φαιάκων βρήκε τον ναυαγισμένο Οδυσσέα σε μία από τις παραλίες του νησιού (η τοπική παράδοση λέει ότι ήταν η Παλεοκαστριτσα). Στην μεταγενέστερη εποχή κατοικήθηκε από Κορίνθιους αποίκους και έγινε σπουδαία εμποτική και ναυτική δύναμη. Αυτό είχε σαν συνέπεια αργότερα εχθρική διάθεση των αποίκων εναντι της Κορίνθου, γεγονός που οδήγησε σε πολεμικές συγκρούσεις. Κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου η Κέρκυρα συμμάχησε με τους Αθηναίους και αποτελούσε ενα σημαντικό ναύσταθμο. Συμμετείχε σε πολλές εκστρατείες με τους Αθηναίους και τελικά νικήθηκε από τους Σπαρτιάτες το 377 πχ.
Στην ελληνιστική περίοδο το νησί πήρε μέρος στην Ηπειρωτική συμμαχία και τελικά κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους το 229 πχ.
Κατά τον Μεσαίωνα το νησί πέρασε σταδιακά από την Βυζαντινή κυριαρχία , στο βασίλειο της Σικελίας, τους Γενουάτες, τους Ενετούς, εντάχθηκε στο Δεσποτάτο της Ηπείρου και κατόπιν στους Ναπολιτάνους μέχρι το 1401 όπου τελικά καταχτήθηκε από τους Ενετούς που παρέμειναν στο νησί έως το 1797. Στην διάρκεια των 4 αιώνων οι Βενετοί αντιστάθηκαν στις επιδρομές τον Τούρκων και οχύρωσαν το νησί περαιτέρω καταφέρνοντας να παραμείνει η Κέρκυρα το μοναδικό νησί της Ελλάδας που δεν καταχτήθηκε από τους Τούρκους. Η παραμονή των Βενετών επηρέασε το νησί σε πολλούς τομείς όπως την αρχιτεκτονική, τη μουσική ακόμα και την γλώσσα.
τον 19 αιώνα η Κέρκυρα πέρασε για λίγο χρονικό διάστημα στα χέρια των Γάλλων και το 1815 η Κέρκυρα μαζί με τα υπόλοιπα Επτάνησα έγιναν βρετανικό προτεκτοράτο. Οι Βρετανοί παρέμειναν στο νησί έως το 1864 όπου η Κέρκυρα και τα υπόλοιπα Ιόνια νησιά ενώθηκαν με την Ελλάδα βάσει του συμφώνου του Λονδίνου.
Κέρκυρα ξενοδοχεία


date Posted on: Tuesday, May 25, 2010 at 3:11 pm
Category Επτανησα.
Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.