»

Το Κάστρο της Λέρου


Το Κάστρο της Λέρου που ονομάζετε και Κάστρο της Παναγιάς η Κάστρο του Παντελιού, χτίστηκε κατά το 11ο αιώνα από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Αλέξιο Κομνηνός που το έδωσε στον μοναχό Χριστόδουλο μαζί με το μοναστήρι και κάστρο της Πάτμου (που εξακολουθεί να εχει στην ιδιοκτησία του πολλές περιοχές στη Λέρο, άρα με ποιά συμφωνητικά αναρωτιέται κανείς, τα χρυσόβουλα του Βυζαντίου…Θεέ και Κύριε).

Το κάστρο κατέλαβαν οι Ιππότες της Ρόδου τον 13 αιώνα ενισχύοντας το με περισσότερα τείχη και πολεμίστρες και αργότερα τον 15 αιώνα το κατέλαβαν οι Τούρκοι. Οι κάτοικοι της Λέρου το χρησιμοποίησαν σαν καταφύγιο απο τις επιδρομές των πειρατών.

Σήμερα το Κάστρο της Λέρου εξακολουθεί να είναι το κύριο αξιοθέατο του νησιού. Βρίσκεται στο λόφο Απιττίκι πάνω από την πόλη της Αγίας Μαρίνας, του Πλατάνου και του Παντελιού, με καταπληκτική θέα σε όλο το νησί και το Αιγαίο. Στο Κάστρο βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας όπου εορτάζεται με μεγάλο πανηγύρι στις 15 Αυγούστου. Ακριβώς πίσω απο την εκκλησία βρίσκεται το εκκλησιαστικό μουσείο της Λέρου με ενδιαφέροντα εκθέματα.

Πριν απο κάμποσα χρόνια ένας βοσκός ανακάλυψε ένα μικρό εκκλησάκι απο τα πρώτα χριστιανικά χρόνια ακριβώς στην ανατολική πλευρά του κάστρου, ψάχνοντας για ενα χαμένο πρόβατο. Το εκκλησάκι ήταν θαμμένο κάτω απο τα ερείπια του τείχους.
Στο Κάστρο μπορείτε να πάτε απο τα σκαλοπάτια που ξεκινούν απο τον Πλάτανο η απο τον δρόμο που ξεκινά απο το Παντέλι με αυτοκίνητο η και με τα πόδια για να θαυμάσετε την μαγευτική θέα.

Παραθετουμε επιστολη που λάβαμε σχετικά με τη γιορτή της Παναγιάς

—————————————————

Δεκαπενταύγουστος! Μήνας αφιερωμένος στη Μεγαλόχαρη. Αυτές τις μέρες σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης ο νους του πιστού είναι αστραμμένος στη μεγάλη γιορτή της κοιμήσεως της Θεοτόκου. Ιδιαίτερα στο νησί μας  η τοπική κοινωνία τιμά  με διάφορους τρόπους την Παναγιά του Κάστρου. Δεν υπάρχει Λεριός που να μην έχει παρακαλέσει την Παναγιά μας, και που να μην έχει εκπληρώσει το τάμα του προς Αυτή. Ένα τάμα του Λερίου πιστού είναι να κάνει λειτουργία και να βγάλει την εικόνα της Παναγιάς στα Πεντένια ,δηλαδή περιφορά η οποία ξεκινά από το ναό γίνετε μια στάση και δέηση στο χώρο του καμπαναριού (πεντένια) και έπειτα καταλήγει πάλι στο ναό αφού κάνει τον κύκλο  όλου του κτιριακού συγκροτήματος. Ο κάθε πιστός που έχει πρόβλημα και θέλει  βοήθεια, ο κάθε ξενιτεμένος που θέλει να επιστρέψει έστω και για λίγο στον τόπο του κάνει  τάμα, Παναγιά μου βοήθησε με, ή αξίωσε με και εγώ θα σε βγάλω στα Πεντένια. Δυστυχώς όμως με λύπη μου σήμερα έμαθα πως  αυτό το έθιμο, με εντολή του Δεσπότη μας,  αυτή η παράδοση του νησιού μας, θα καταργηθεί. Εκφράστηκε η επιθυμία, να γίνει ένα μεγαλοπρεπές προσκυνητάρι για να βάλουν πάνω την  θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς του Κάστρου. Ο μάστορας έβαλε όλη του την τέχνη. Το επιχρύσωσαν για χάρη  Της, αλλά και να ταιριάζει με το τέμπλο. Όλα καλά και άγια μέχρι εδώ. Όμως δεν καταλαβαίνω γιατί ένα έθιμο που χάνετε στα βάθη των αιώνων να σταματήσει. Μέσα στη συνείδηση του λαού μας  είναι αυτή η μικρή και λιτή τελετή της περιφοράς από τους πιστούς της θαυματουργής εικόνας. Με αυτή την επιστολή εκφράζω την αντίθεση μου στο γεγονός αυτό και Σεβασμιώτατε όπως εμείς σας τιμούμε και σας σεβόμαστε, νομίζω, ταπεινή μου γνώμη, να σεβαστείτε κι εσείς τα ήθη και έθιμα της επαρχίας σας. Αγαπητοί αναγνώστες τα συμπεράσματα δικά σας.

Πατηρ. Δαμασκηνός


date Posted on: Friday, February 6, 2009 at 4:14 pm
Category Λερος.
Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.